Adelia Studio V14

schedule

01-03-2019

Adelia Studio versie 14

Sinds deze week is Adelia Studio versie 14 beschikbaar voor de Nederlandse markt: via de customer site van Hardis is deze versie te downloaden.
Met deze nieuwe versie van de multi-platform en multi-database ontwikkelomgeving integreert Hardis Event Driven Architecture (EDA) in Adelia Studio. Hiermee kan data in real time aan andere applicaties beschikbaar worden gesteld. Na de introductie van de REST service exposure in versie 13 is deze EDA een logische uitbreiding in de service-oriented architecture (SOA). Andere applicaties (BI, Big Data, machine learning enz) kunnen "subscriben" en deze data real-time gebruiken.

Kafka

Adelia Studio v14 gebruikt het Apache Kafka platform, dat extreem hoge data flow rates kan managen om data te publiceren van bijvoorbeeld een IBM i system. Deze subscription mode maakt gebruik van de MQTT en AMQP protocols.

Continuous integration

Hiermee kunnen ontwikkelaars tegelijkertijd samen werken aan dezelfde codebase en worden veranderingen direct geïntegreerd en klaargezet middels het nieuwe component "Build". Voor dit component kun je aangeven welke gegenereerde objecten in zo'n build zitten (programma's, Adelia classes en/of een error message file). Voor deze build componenten kan exact de inhoud worden aangegeven (per Adelia domein) en kunnen afhankelijkheden tussen builds worden gedefinieerd.

devops

Adelia Print Engine

Daarnaast komt deze nieuwe versie van Adelia Studio met een nieuwe print engine dat de performance van printen enorm verbeterd en bijvoorbeeld pdf's kan genereren in enkele milliseconden. Deze engine is beschikbaar in REST API formaat en kan ook als een stand-alone oplossing in een Kubernetes-style container deployed worden.